Placki ziemniaczane po węgiersku

Składniki na 5-6 porcji:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Gulasz:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
- 250g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 ostra papryczka chili
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka w proszku, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
- kwaśna śmietana ok. 10- 18%
- olej do smażenia
- mąka pszenna
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące.
- Cebulę obrać. Cebulę, papryki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować drobniutko.
- Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.
- Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
- Podczas gotowania oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.
- Po 30 minutach dodać do gotującego się mięsa pieczarki, papryki i ogórki. Gotować mięso do miękkości. 2- 3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody tak, aby nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilkę pogotować. Na końcu dodać natkę pietruszki.
- W trakcie gotowania gulaszu przygotować placki ziemniaczane.
- Ziemniaki i cebulę obrać i umyć.
- Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki z obu stron.
- Placki wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem. Na środek zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.