Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem


Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Papryki wypełnione są farszem mięsno- ryżowym z dodatkiem mozzarelli i sera żółtego. Efektownie podane danie obiadowe. Bardzo smaczne, sycące i pełne różnych smaków.
Składniki na ok. 8 porcji:
- 8 średniej wielkości papryk
- 125g ryżu
- 500g mięsa mielonego
- 250g sera mozzarella
- troszkę tartego sera żółtego (ok. 40g)
- jajko
- bułka (może być z dnia wczorajszego)
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki bulionu (np. domowego z tego przepisu: "Bulion warzywny")
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Ser mozzarella pokroić w kostkę.
- Bułkę odcisnąć. Dodać mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, ser mozzarella, ser żółty i ugotowany ryż. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
- Papryki umyć, wyciąć kapelusiki i wydrążyć w środku. Papryki napełnić przygotowaną masą mięsno- ryżową.
- Papryki włożyć do głębokiego garnka, podlać bulionem i dusić na małym ogniu ok. 50 minut pod przykryciem. W razie potrzeby podlać niewielką ilością bulionu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.