Zapiekanka makaronowa z szynką


Szybka i łatwa zapiekanka makaronowa z kawałkami szynki w sosie pomidorowym, zapiekana z serem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy makaron i zalewamy go rzadkim sosem pomidorowym. Dodajemy szynkę i posypujemy startym serem żółtym. Makaron ugotuje się w tym sosie. Smaczne danie, za którym również przepadają dzieci.
Składniki na ok. 3 porcje:
- ok. 170 g makaronu (użyłam cienkie rurki)
- 150 g szynki
- 150 g startego sera żółtego typu Ementaler lub Gouda
- 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- sól, pieprz, słodka papryka i dowolne zioła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Surowy makaron wsypać na naczynia żaroodpornego.
- Szynkę pokroić w małą kostkę. Wyłożyć na makaron.
- Bulion i śmietanę zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
- Mąkę wymieszać z małą ilością wody (ok. 2- 3 łyżki) tak, aby nie było grudek. Dodać do bulionu, mieszając i gotować 1 minutę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami. (Sos będzie rzadki).
- Sosem zalać makaron i szynkę. (Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie). Posypać startym serem. (Ser zatopi się częściowo w sosie).
- Odkryte naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.