Makaron szklany z mięsem mielonym i szpinakiem


Pikantne, jednogarnkowe danie z kuchni chińskiej przygotowane z makaronu szklanego, mięsa mielonego i szpinaku. Danie lubiane jest również przez dzieci, przy pominięciu imbiru i papryczki chili.
Składniki na ok. 3 duże porcje:
- 200g makaronu szklanego
- 400g mięsa mielonego (wołowo- wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 150g szpinaku mrożonego, porcjowanego (w kostkach lub kulkach)
- 1 łyżka oleju sezamowego (z orzeszków ziemnych lub rzepakowego)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 100ml bulionu drobiowego
- 1 papryczka chili (zielona lub czerwona)
Sposób przygotowania:
- Makaron szklany przygotować według przepisu na opakowaniu.
- Imbir obrać ze skórki i drobno posiekać. Odstawić na bok.
- Papryczkę chili oczyścić z pestek i wewnętrznych błon. Pokroić drobno. Odstawić na bok.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone. Podczas smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany imbir. Smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy.
- Dodać zamrożony szpinak i na małej mocy palnika ogrzewać, aż szpinak się rozmrozi.
- Dalej smażąc dodać bulion, sos sojowy i papryczkę chili. Na końcu wmieszać gotowy makaron.
- Gotowe danie rozłożyć na talerzach.
![]() |
Kuchnia: |
Chińska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.