Placki z cukinii


Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Można serwować je jako główne danie tylko z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek do mięsa, czy ryby.
Składniki na ok. 10 placków:
- 3 młode cukinie (waga do ok. 800g)
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprz. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać łyżką. (Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki).
- Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub mięsem.
Uwaga:
- Do placków można dodać jeszcze przykładowo paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.