Knedle z brzoskwiniami


Knedle z brzoskwiniami
Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 500g twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)
Do polania:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).
- Brzoskwinie pokroić w kostkę.
- Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę. Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.
- Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.
- Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania jednej porcji: ok. 5- 10 minut
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 sztuk |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.