Spaghetti Bolognese


Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 300 g makaronu Spaghetti
- świeżo starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
- Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
- Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.