Flammkuchen (tarte flambee)


Flammkuchen to taka niby pizza, charakteryzująca się bardzo cienko rozwałkowanym ciastem. Piecze się ją krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Poniżej prezentuję klasyczny Flammkuchen, czyli z surową cebulą i boczkiem. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 125 ml lekko ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g gęstej, słodkiej śmietanki (lub creme fraiche)
- 2 średniej wielkości cebule
- 100 g drobno pokrojonego boczku w kostkę
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać, aż ciasto nie będzie klejące. Jeśli będzie się kleić dosypać jeszcze troszkę mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
- Cebulę porozdzielać palcami, dodać do miski i wymieszać z boczkiem i śmietaną.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
- Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko na wymiar blachy (ok. 30x 40 cm). Papier z ciastem zsunąć na blachę do pieczenia.
- Na cieście rozłożyć masą z cebuli i boczku. Od razu wstawić do piekarnika, aby ciasto nie namokło.
- Piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
![]() |
Kuchnia: |
Francuska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.