Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym
- Szczegóły

Bardzo smaczny obiad. Wszystko mi w nim pasuje. Kotlet schabowy zapiekany jest w sosie musztardowo- śmietanowym. Dzięki dodatkowi miodu, sos jest delikatny, ale miód nie jest wyczuwalny. Do tego serwowane jest puree ziemniaczane wymieszane z podsmażoną kapustą włoską. Myślę, że kapusta pekińska mogłaby być dobrym zamiennikiem. Danie pycha.
Składniki na 6 porcji:
- 6 kotletów schabowych (jeden około 200g)
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała kapusta włoska
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 400g słodkiej śmietany (np. do zup i sosów)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 3-4 łyżki masła
- 200ml mleka
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebule ułożyć na mięsie.
- Musztardę, miód i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać stopniowo śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polać sosem.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C).
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć 1 min. Potem przykryć i dusić około 10min, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
- Mleko podgrzać. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree. Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Mięso podawać z puree.
Przepis pochodzi z gazety: "Rezepte pur".
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.