Filet z kurczaka w sosie pomidorowym


Miękkie kawałki z mięsa z piersi kurczaka w delikatnym, pomidorowo- śmietanowym sosie. Polecam podawać z ryżem i sałatką z zielonej sałaty.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 800g piersi z kurczaka
Marynata:
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki kardamonu
- sól, pieprz
Sos:
- 2 cebule
- 500g pulpy pomidorowej (sosu pomidorowego)
- 100g śmietany do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, cukier
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w duże kawałki.
- 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, papryką, kardamonem, solą i pieprzem. Dodać kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Mięso podsmażyć razem z cebulą. Dodać pulpę pomidorową i gotować parę minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku.
- Podawać z ryżem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.