Babka mięsna


Babka z mięsa mielonego zawiniętego w plasterki boczku. Musiałam zrobić swoją babkę mięsną właśnie w takiej formie. Wiadomo dlaczego... wygląda apetycznie, jak ciacho ;-). Babka jest smaczna i bardzo elegancka.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo- wołowego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżeczki musztardy
- ok. 100 g sera feta
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- ok. 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na 2 łyżkach oleju.
- W dużej misce zagnieść przesmażoną, chłodną cebulę z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i musztardą.
- Ser feta pokroić w kostkę. Wmieszać do masy mięsnej.
- Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarować masłem i wyłożyć bekonem lub boczkiem.
- Masę mięsną wyłożyć do środka.
- Wystające końce bekonu zawinąć na mięso. (W zależności od długości bekonu mogą całkiem przykryć mięso lub tylko trochę).
- Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie, mięso przełożyć na dużą, płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć formę na babkę. Piec dalej ok. 30- 40 minut, aż bekon ładnie się zarumieni.
- Można podawać na ciepło lub na zimno.
Źródło: Kształt babki zainspirowany przepisem z gazety: "Lisa, Kochen & Backen- 66 leckere Hack- Gerichte".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.