Ryba zapiekana z pieczarkami i jabłkiem


Ryba zapiekana z pieczarkami i jabłkiem
Panierowana ryba, zapiekana z pieczarkami, plasterkami jabłka i serem żółtym. Pożywny, bogaty obiad. Polecam podawać z ryżem wymieszanym z ziołami świeżymi lub mrożonymi.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 filety rybne
- 400g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 jabłko
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 200g startego sera żółtego
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Filety rybne opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć.
- Jajko rozkłócić. Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
- Usmażone ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Cebule i pieczarki usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na rybę.
- Jabłko umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na pieczarkach.
- Na plasterki jabłka wyłożyć ser żółty wymieszany ze śmietaną.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać z ryżem.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.