Naleśniki z jabłkami

Składniki na ok. 6 naleśników:
Ciasto:
- 500ml mleka
- 2 jajka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- 3 jabłka (mogą być również banany)
- ok. 100g masła
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w plasterki.
- Masło roztopić.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Mleko, żółtka, cukier i mąkę wymieszać trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masą.
- Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy naleśnikowej.
- Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę masła. Wylać ciasto naleśnikowe (nie za cienko) i rozprowadzić po całej powierzchni. (Patelnię najlepiej ściągnąć na chwilę z pieca). Na naleśniku ułożyć kawałki jabłka.
- Smażyć naleśnik, aż od spodu będzie ładnie zrumieniony. Przed przewróceniem posmarować plasterki jabłka roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i posypać cynamonem. Naleśnik przewrócić i usmażyć z drugiej strony. (Można pomóc sobie dużym płaskim talerzem. Gdy naleśnik usmaży się od spodu, zsunąć go na płaski talerz. Następnie przykryć patelnią i całość odwrócić tak, aby patelnia była na spodzie).
- Pozostałe naleśniki usmażyć w ten sam sposób.
Naleśnik z bananem:
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.