Leniwe pierogi
- Szczegóły

Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 500g twarogu (półtłustego)
- 3 jajka
- sól
- 1 szklanka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Ser utrzeć z żółtkami. (Najlepiej rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta).
- Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
- Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne).
- Ciasto najlepiej podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
- Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.
- Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem (najlepiej brązowym).
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.