Marchewkowe pancakes


Puszyste, delikatne pancakes z dodatkiem startej marchewki. Są słodkie, wilgotne i delikatnie cytrynowe. Można je podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem lub innym dodatkiem według uznania. Bardzo smakują szczególnie dzieciom.
Składniki na ok. 6 sztuk:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- 140 g mąki pszennej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 6 g proszku do pieczenia (ok. 1 ½ łyżeczki)
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 100 g marchewki (waga po obraniu i odcięciu końcówek)
- starta skórka z cytryny lub limonki
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance).
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, mleko i olej. Wmieszać marchewkę i skórkę z cytryny. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników.
- Pancakes smażyć na patelni z małą ilością oleju (ok. 1 łyżki), nabierając po jednej, kopiatej łyżce ciasta na każdy pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Smażyć na niskiej mocy palnika, aż na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki". Wtedy placki odwrócić i usmażyć na złotobrązowy kolor.
Źródło: Przepis z blogu: mari-to-kazuo
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6- 7 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.