Chili con carne


Szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni teksańskiej. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Reszta składników to już dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Do tej ostrej potrawy pasuje lampka czerwonego wina.
Chili con carne smakuje jeszcze lepiej odgrzane na drugi dzień.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (puszka 400g)
- ok. 250 ml bulionu (najlepiej domowego np. wołowego lub ewentualnie z kostki rosołowej)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 ostra papryczka chili (lub ostra przyprawa chili)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy.
- Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno.
- Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Gotować pod przykryciem na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie oczyścić paprykę i pokroić w plasterki, a następnie wszerz na pół lub 3 części, aby kawałki nie były za długie.
- Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku.
- Po 20 minutach gotowania, dodać paprykę, kukurydzę i fasolę. Gotować dalej pod przykryciem 10- 15 minut. (Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie. Gdyby sosu było za dużo, odparować część gotując dalej bez przykrycia, a jeśli za mało dolać bulionu).
- Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.