Pizza serowa z gruszką i serem feta


Pizza na bardzo cienkim, mocno chrupiącym, serowym cieście z plasterkami czerwonej cebuli, gruszki i serem feta. Kombinacja smaków jest bardzo ciekawa i co najważniejsze bardzo smaczna. Pizza nadaja się zarówno na danie główne, jak i na małą przekąskę do herbaty. Znika ze stołu bardzo szybko, dlatego najlepiej przygotować od razu 2 sztuki.
Składniki:
Ciasto serowe:
- 100g serka śmietankowego, z wiaderka lub quarku
- 25ml oleju lub oliwy z oliwek
- 20ml mleka
- szczypta soli, pieprzu i papryki czerwonej
- 160g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- szczypta soli
Dodatki:
- 1 duża dojrzała gruszka
- 1 czerwona cebula
- ok. 150g sera feta
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto serowe zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śmietanę wymieszać dokładnie z żółtkiem i solą. Rozsmarować na cieście.
- Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
- Gruszkę umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki.
- Ser feta odsączyć na ręczniku papierowym i pokruszyć lub pokroić w kostkę.
- Cebulę i gruszkę ułożyć na pizzy. Posypać z góry serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
- Podawać na ciepło lub zimno.
Przepis na ciasto pochodzi z gazetki: "Finessen", wydanie 4/2012
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.