Makaron z truskawkami


Makaron z truskawkami
Proste i szybkie danie, które zawsze muszę zrobić co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Dzieci je uwielbiają. Można użyć tutaj dowolnego makaronu lub nawet ryżu. Mnie najlepiej pasuje tu makaron spaghetti.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 300g dowolnego makaronu
- 500g świeżych truskawek
- 250ml jogurtu greckiego (lub innego, gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśniej śmietany)
- cukier do smaku (ok. 3 łyżek)
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć i odszypułkować. Parę truskawek (do dekoracji) pokroić na kawałki. Odstawić na bok. Do reszty truskawek dodać jogurt i cukier. Zmiksować blenderem.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Gorący makaron rozłożyć do głębokich talerzy, polać sosem truskawkowym i posypać kawałkami truskawek.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.