Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami


Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami, marynowane czosnkiem, rozmarynem i cytryną. Można podawać z surówką lub sałatą.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 udka z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 80 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i zwisającej skóry. Przełożyć do miski.
- Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. Przełożyć do małej miseczki.
- Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając ręką. Wstawić na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub mniejsze części, z zależności od wielkości ziemniaków.
- Cebulę obrać i pokroić na kawałki.
- Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać, aby wszystko było obtoczone w marynacie. Następnie przełożyć do brytfanny (z całą marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5 godziny w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.