Lasagne ze szparagami i szpinakiem


Lasagne ze szparagami i szpinakiem
Wiosenna lasagne na bogato, z białymi szparagami i szpinakiem. Jest pyszna, sycąca, a do tego ładnie wygląda.
Składniki na ok. 4 porcje:
- makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
- 1 kg białych szparagów
- 750g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 125g sera mozzarella (1 kulka)
- 1 łyżeczka + 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej (20g)
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
- Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm. (Łupin i odciętych końcówek nie wyrzucać).
- Szparagi przełożyć do garnka i zalać 1 litrem wody. Wodę posolić, dodać szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Szparagi gotować ok. 10 minut, aż będą półmiękkie. Następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową, odstawić na bok, a do wywaru dodać łupiny i odcięte końcówki i gotować jeszcze 5 minut. Wywar szparagowy przecedzić przez sitko, odmierzyć 300ml i odstawić na bok. (Łupiny i końcówki wyrzucić).
- Przygotować szpinak. Świeży szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i posiekać drobno. (Szpinak mrożony rozmrozić, odlać wodę i posiekać drobno).
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Dodać cebulę i czosnek i podsmażyć. (Cebula ma się zeszklić, ale nie zbrązowieć). Dodać szpinak i gotować ok. 10 minut, ciągle mieszając, aż cała woda odparuje i szpinak zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić na bok.
- Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia, wlać 300ml zimnego wywaru ze szparagów, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać sól i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Kolejno położyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie sos beszamelowy, szpinak i na końcu szparagi. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, sos beszamelowy, szpinak, szparagi. Na górę wyłożyć makaron, posmarować sosem i rozłożyć plasterki sera mozzarella.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż makaron będzie miękki.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.