Kluski na parze


Kluski na parze
Kluski na parze zwane również pampuchami to mięciutkie, drożdżowe bułeczki gotowane na parze. W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.
W Polsce kluski na parze robi się właściwie z czym się lubi. Mogą być nadziane powidłami, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowo- orzechowym, a nawet bez nadzienia. U mnie w domu podawało się je polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można również polać je sosem waniliowym.
Składniki na ok. 8 klusek:
- 400g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 250ml mleka
- 1 jajko
- 30g cukru
- 50g masła lub margaryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe/ marmolada/ nutella
- 150g masła
- 40g mielonego, suchego maku
- 40g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Masło (lub margarynę) roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
- Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40minut).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.
- Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski pozostawić na blacie posypanym mąką (złączeniem do dołu), przykryć z góry ściereczką i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły.
- W tym czasie zagotować wodę (w dużym garnku z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą, lub parowarze).
- Gotowe kluski układać w garnku, pozostawiając duże odstępy między nimi, przykryć i parować ok. 10 minut, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski ułożyć na talerzach.
- Zmielony mak wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim kluski i polać roztopionym, gorącym masłem.
- Podawać od razu na ciepło.
Kuchnia: |
Polska, Niemiecka, Austriacka |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 8 klusek |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.