Makaron z bobem


Makaron z bobem, pomidorem i serem feta. Lekki, letni obiad jednogarnkowy, a zarazem sycący.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 100 g makaronu wstążki (tagliatelle)
- 200 g bobu łuskanego
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g twardego sera feta
- zielona cebulka
- sól, pieprz
- chili w płatkach (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ugotować bób w osolonej w wodzie. (Na tę ilość bobu dodać ½ łyżeczki soli. Jak ugotować bób, możesz przeczytać tutaj: „Jak ugotować bób”). Po ugotowaniu, bób przełożyć na durszlak lub sitko, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- W międzyczasie obrać ząbek czosnku i drobno posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Zieloną cebulkę pokroić drobno.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i lekko go podsmażyć. Dodać bób, wymieszać. Dodać odcedzony makaron, pomidora i zieloną cebulkę. Doprawić do smaku i wymieszać. Z góry posypać pokruszoną fetą.
- Rozłożyć na talerzach i podawać.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.