Frittata z bobem


Omlet z bobem, zieloną cebulką i fetą. Lekki, zdrowy, sezonowy obiad. Podawać najlepiej z sałatką z zielonej sałaty.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 200 g bobu łuskanego (świeżego lub mrożonego)
- 4 jajka
- 2 garście pokrojonej, zielonej cebulki
- 50 g twardego sera feta
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Ugotować bób w osolonej w wodzie. (Na tą ilość bobu dodać ½ łyżeczki soli. Jak ugotować bób, możesz przeczytać tutaj: „Jak ugotować bób”). Po ugotowaniu, bób przełożyć na durszlak lub sitko, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
- W głębokim talerzu rozkłócić jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać drobno pokrojoną zieloną cebulkę i wymieszać.
- Ser feta pokruszyć lub pokroić w niedużą kostkę. Odstawić na bok.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- 2 łyżki oleju wlać do żaroodpornej patelni lub woka. (Upewnić się wcześniej, czy patelnia może być używana w piekarniku). Rozgrzać patelnię na średniej mocy palnika.
- Na rozgrzany tłuszcz wlać rozkłócone jajka z cebulką. Szybko rozłożyć bób i posypać serem feta. Smażyć ok. 3 minut. Następnie włożyć patelnię do nagrzanego piekarnika na środkową szynę i piec ok. 15 minut, aż frittata zetnie się i delikatnie przyrumieni z wierzchu.
- Wyciągnąć z piekarnika, pociąć na kawałki i podawać od razu na ciepło w towarzystwie sałaty.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!