Pieczona dynia hokkaido (dieta dr Dąbrowskiej)


Pieczona dynia z czerwoną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Jest to danie postne, zgodne z dietą dr Ewy Dąbrowskiej, dlatego nie dodajemy żadnego tłuszczu. Jest proste i szybkie do przygotowania. Taka dynia jest zdrowa i sycąca. Podawana na ciepło rozgrzeje nas organizm.
Składniki na 2 porcje:
- ½ średniej dyni Hokkaido
- 2 małe czerwone cebule
- 3- 4 ząbki czosnku
- sól himalajska
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka mielona
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze. Oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w paski o ok. 1 cm grubości i ułożyć je na blasze.
- Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w grube paski. Czosnek obrać i przekroić na pół. Ułożyć na dyni.
- Dobrze przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. (To one nadadzą dyni smak).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka.
- Podawać na ciepło.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!