Placuszki ziemniaczane z kiszoną kapustą


Szybki, łatwy i tani obiad. Miękkie placuszki z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty. Są puszyste, kwaskowate od kapusty i dodatkowo bezglutenowe. Podaję je z dipem jogurtowym, przygotowanym z naturalnego jogurtu typu greckiego, połączonego z posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą i przyprawionego solą i pieprzem do smaku.
Składniki na 14 sztuk o ok. 7 cm średnicy:
- 600 g ziemniaków, typu C (czyli mączyste, sypkie)
- 200 g kiszonej kapusty (może być z kawałkami marchewki; waga po odciśnięciu soku z kapusty)
- 1 jajko (rozmiar M)
- sól, mielony pieprz czarny
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości.
- Odcedzić wodę, ziemniaki lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Kapustę kiszoną posiekać. Dodać do ziemniaków.
- Dodać jajko, sól i pieprz do smaku. (Z solą ostrożnie). Wsypać skrobię i krótko zagnieść.
- Formować kulki najlepiej namoczonymi w wodzie rękami. Kulki spłaszczyć.
- Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia, na średniej mocy palnika. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Podawać od razu na ciepło same lub z dipem jogurtowym.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość szuk: |
ok. 14 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!