Potrawka z kurczaka


Delikatne, gotowane mięso z kurczaka z marchewką i groszkiem. To pożywne, sycące danie z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu. Gdy rosół jest gotowy, to przygotowanie tego dania zajmie nam tylko kilka minut. Do potrawki pasuje ryż, tłuczone ziemniaki, makaron i kasza np. jęczmienna.
Składniki na ok. 4- 6 porcje:
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie.
- Mięso z kurczaka wyjąć z rosołu i obrać z kości i skór. Podzielić palcami na mniejsze kawałki.
- Marchewki pokroić na plasterki.
- Na patelni, na średniej mocy palnika, roztopić masło. Dodaj mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę. Przesmażyć ok. 1 minuty. Wlewać powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
- Gdy sos będzie gładki, dodać mrożony groszek i zagotować. Gotować ok. 3- 4 minut, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje. W zależności od gęstości sosu, można dodać jeszcze trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki).
- Dodać marchewkę i mięso. Delikatnie obtoczyć w sosie i lekko podgrzać, aby się zagrzało. Nie mieszać za dużo, bo mięso się rozpadnie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.