Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone


Makaron z kawałkami kurczaka i śmietankowo- kremowym sosem pieczarkowym z serkiem mascarpone. Tak przygotowane mięso można podawać nie tylko z makaronem, ale również ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- ok. 350 g pieczarek
- 250 g serka mascarpone
- ok. 150 ml rosołu lub bulionu
- 1 mała lub średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
- Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
- Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, aż ser się rozpuści. Dalej mieszając, wlać bulion. (W takiej ilości, aby uzyskać odpowiadającą nam gęstość sosu). Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Sos ściągnąć z piecia i odstawić na bok.
- Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
- Olej rozgrzać na patelni. Dodać kawałki mięsa i smażyć, aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
- Mięso połączyć z sosem i podgrzać. (W razie potrzeby dodać więcej bulionu, jeśli sos zgęstnieje).
- Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.