Cukinia faszerowana mięsem mielonym


Lekki i zdrowy obiad, który jest bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny i niskowęglowodanowy. Tak przygotowane cukinie są soczyste, lekkie, a zarazem sycące.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 nieduże cukinie (jedna ok. 230 g)
- 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo- wołowe)
- 4 zielone cebulki
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ok. 2 łyżek oleju
- ok. 50 g sera parmezan
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. (Proszę przekroić je w miarę równo, aby otrzymać dwie równe i stabilne połówki). Pestki wydrążyć łyżeczką. (One nie będą potrzebne).
- Cukinie posmarować wewnątrz i z zewnątrz 1 łyżką oleju.
- Połówki cukinii ułożyć w żaroodpornym naczyniu i oprószyć solą i pieprzem.
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- W tym czasie przygotować nadzienie: Zielone cebulki umyć i osuszyć. Posiekać osobno zieloną i białą część cebulki.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać białą część cebulki i lekko podsmażyć. Dodać mięso mielone i zieloną część cebulki. Smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
- Pomidora naciąć delikatnie na krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Mięsem mielonym wypełnić wgłębienia w cukinii, dociskając je lekko, aby nie wypadało.
- Rozłożyć kawałki pomidora i posypać startym na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) parmezanem.
- Piec kolejne 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Gdyby po tym czasie ser nie był lekko przyrumieniony, można włączyć na chwilę termoobieg na 180°C (u mnie ok. 4 minut).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.