Ryż z jogurtem i malinami


Szybki obiad na słodko składający się z ugotowanego ryżu polanego jogurtem naturalnym z rozgniecionymi malinami. Ekspresowy obiad lub deser, uwielbiany przez dzieci. Jeśli ma to być deser, możesz ugotować ryż na mleku. Do przygotowania nie tylko w sezonie malinowym. Poza sezonem można wykorzystać maliny mrożone. Zamiast ryżu można podać taki sos malinowy również z ugotowanym makaronem.
Składniki na ok. 2- 3 porcje:
- 200 g (lub 1 szklanka o pojemności 250ml) ryżu
- 250 ml jogurtu naturalnego zwykłego lub typu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18%
- 250 g malin świeżych lub mrożonych
- cukier do smaku
- sól
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy mrożonych malin, należy je wcześniej przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku.
- Maliny rozgnieść widelcem w głębokim talerzu lub misce. Dodać jogurt lub śmietanę i wymieszać. Posłodzić do smaku.
- Gorący lub chłodny ryż rozłożyć na talerzach i polać jogurtem z malinami.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2- 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!