Biała kiełbasa smażona z cebulą


Parzona biała kiełbasa usmażona na patelni z dużą ilością cebuli. Najprostszy sposób na przygotowanie białej kiełbasy nie tylko na Wielkanoc. Smaczne, łatwe i szybkie danie.
Składniki na ok. 3- 5 porcje:
- 5 sztuki białej kiełbasy parzonej*
- 3 duże cebule
- 30 ml oleju do smażenia np. rzepakowego
- sól
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w piórka lub półplasterki. Odstawić na bok.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kiełbasy na średniej mocy palnika z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
- Dodać cebulę, przemieszać, aby cebula znalazła się na spodzie patelni, a na niej kiełbasy. Przykryć pokrywką z dziurką (lub zrobić małą szczelinę między pokrywką, a patelnią) i często mieszając, dusić na niskiej/ średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i majerankiem.
Uwagi:
- Kiełbasę smażymy bez nacinania, aby pozostała soczysta w środku.
- * W przypadku użycia surowej kiełbasy, jeśli jest gruba to warto ją zaparzyć, wkładając do wrzącej wody na ok. 10- 15 minut, aby po usmażeniu nie była surowa w środku. Cienką kiełbasę surową można smażyć od razu na patelni.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!