Pierogi z truskawkami


Domowe pierogi ze świeżymi truskawkami, które warto przygotować w sezonie truskawkowym. Można podawać je z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub polane roztopionym masłem. Zarówno do truskawek, jak i ciasta nie dodaję cukru. Jedynie już nałożone na talerzu i polane masłem lub jogurtem posypuję z wierzchu cukrem pudrem.
Składniki na ok. 70 sztuk:
Ciasto pierogowe:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 300 - 350 ml gorącej, przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- ok. 500 g truskawek
Do wyboru:
- jogurt naturalny; kwaśna, gęsta śmietana 18% lub roztopione masło
- cukier puder lub zwykły do posypania
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste) i zagniatać ciasto. (Na początku najlepiej mieszać widelcem, żeby się nie poparzyć). Następnie przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez kilka minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne. Ciasto nie powinno się kleić. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na bok na czas przygotowania truskawek.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Małe i średnie przekroić na pół. Duże truskawki pokroić na ćwiartki.
- Ciasto podzielić na 3 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na jednej połówce położyć kawałek truskawki (ćwiartkę, połówkę lub większą i mniejszą ćwiartkę. Jak najwięcej, ale tak, żeby można było skleić pieroga).
- Ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały. W ten sposób przygotować pierogi z całego ciasta, wykorzystując również powstałe skrawki ciasta.
- Pierogi gotować w dużym garnku, z dużą ilością osolonej wody, aby swobodnie pływały (np. na 3 litry wody dodać 1 łyżeczkę soli). Pierogi wrzucać na wrzątek partiami i gotować, na małej mocy palnika ok. 4 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka. Sprawdzić, czy ciasto jest ugotowane, wyciągając jednego pieroga i przekrawając go na pół.
- Wyciągać łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane masłem lub z kleksami jogurtu/ śmietany i oprószone cukrem pudrem.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 70 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!