Ziemniaki Hasselback faszerowane pieczarkami i cebulą z sosem czosnkowym


Zapiekane ziemniaki nadziane pieczarkami i cebulą. Pięknie się prezentują i smakują wyśmienicie. Najsmaczniejsze polane sosem czosnkowym, przygotowanym z jogurtu naturalnego, majonezu i oczywiście czosnku. Do takich ziemniaków pasuje sałatka z zielonej sałaty.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 8- 10 średniej wielkości ziemniaków typu A (twarde, sałatkowe)
- 3 średniej wielkości czerwone cebule
- ok. 4 pieczarek
- olej rzepakowy
- sól, słodka papryka w proszku
Sos czosnkowy:
- 200 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego) lub gęstej, kwaśnej śmietany 12- 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
Do posypania (opcjonalnie):
- rzeżucha, szczypiorek, zielona cebulka
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. (Starsze, przechowywane ziemniaki można obrać).
- Każdy ziemniak z osobna ponacinać w cienkie paseczki o grubości ok. 5mm uważając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. (Dla ułatwienia można położyć ziemniaka pomiędzy trzony dwóch łyżek drewnianych. Trzony zatrzymają nóż podczas krojenia).
- Rozchylając ziemniaka posmarować wszystkie wgłębienia olejem, używając do tego celu pędzelka.
- Cebule obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
- W nacięcia ziemniaka wkładać na przemian: raz cebulę, raz pieczarkę. (Trzonki pieczarek można przyciąć, gdyby plasterki pieczarek wystawały znacznie ponad ziemniaka). W ten sposób przygotować wszystkie ziemniaki.
- Ziemniaki posmarować z wierzchu olejem, smarując również wystającą cebulę i pieczarki.
- Ziemniaki układać na blasze do pieczenia. Posypać z góry solą i papryką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż po wbiciu widelca, czy końcówki noża ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie przygotować sos czosnkowy według przepisu: "Sos czosnkowy".
- Podawać na ciepło, polane sosem czosnkowym i posypane rzeżuchą, posiekanym szczypiorkiem lub cebulką.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!