Wigilijna kapusta z fasolą


Proste, sycące danie nie tylko na Wigilię. Poza Wigilią można zaserwować taką kapustę np. z usmażonymi udkami kurczaka. Kapusta kiszona w tej potrawie nie powinno być kwaśna. Dlatego, jeśli po spróbowaniu okaże się kwaśna, należy ją wypłukać. Danie powinno mieć maślany smak, dlatego nie szczędźmy tutaj prawdziwego masła. 3 łyżki masła to minimum ;)
Składniki:
- 200 g białej fasoli np. Jaś
- 500 g kapusty kiszonej, może być z marchewką (waga po odciśnięciu soku)
- 1 duża cebula
- co najmniej 3 duże łyżki masła (60- 100g)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- sól, czarny pieprz mielony
- woda do moczenia fasoli i gotowania fasoli i kapusty
Sposób przygotowania:
- Wieczór przed przygotowaniem dania, przebrać i opłukać fasolę na sitku. Przełożyć do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody i pozostawić na noc (najlepiej na 10- 12 godzin) do namoczenia. (Fasola mocno pęcznieje, dlatego wody do namoczenia powinno być dużo).
- Na następny dzień odlać wodę z fasoli na sitku. Przepłukać fasolę zimną, bieżącą wodą, przełożyć z powrotem do garnka i zalać świeżą wodą tak, aby wody było ok. na szerokość dwóch palców więcej niż fasoli. (Zmiana wody ma zapobiec wzdęciom. Można również ugotować fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła. Wtedy zachowa się większość składników odżywczych).
- Wodę z fasolą zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika na niską i gotować fasolę ok. 40- 60 minut (bez przykrycia), aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania (gdy fasola będzie tylko lekko twardawa) dodać 1 łyżeczkę soli.
- Garnek z ugotowaną fasolą ściągnąć z pieca i najlepiej pozostawić fasolę w wodzie do wystygnięcia. (Studzona fasola w wodzie nie popęka i nie pomarszczy się).
- Podczas gotowania fasoli przygotować kapustę. Odciśniętą z soku kapustę, wypłukać (jeśli jest kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą (tyle, aby woda prawie pokryła kapustę np. 3 szklanki o pojemności 250ml), dodać liście laurowe i ziela angielskie. Gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Ugotowaną kapustę odcedzić na sitku z wody i przełożyć z powrotem do garnka.
- W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na dwóch łyżkach masła. Dodać do gorącej, odsączonej kapusty z resztą masła. Dodać majeranek, sól i pieprz. Wymieszać, aż masło się rozpuści. Dodać odsączoną na sitku fasolę i całość mocno podgrzać, delikatnie mieszając.
- Tak przygotowane danie można przechowywać w lodówce, a w Wigilię tylko odgrzać.

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!