Dip dyniowo- czosnkowy


Bardzo smaczny dip z pestkami dyni, czosnkiem i olejem z pestek dyni, który nadaje dipowi ładnej barwy i jeszcze bardziej aromatycznego, orzechowego smaku. W zastępstwie można użyć oliwę, ale polecam szczególnie olej z pestek dyni. Na zdjęciu zielony dip jest z olejem z pestek, a biały z oliwą.
Składniki:
- 40g pestek z dyni
- 2 ząbki czosnku
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- ok. 3- 4 łyżki oleju z pestek dyni (ewentualnie oliwy z oliwek)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
- Pestki z dyni posiekać bardzo drobno. Wymieszać z serkiem, czosnkiem i olejem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.