Hummus z bobu


Pasta z bobu z dodatkiem sezamowej pasty tahini, czosnku, soku z cytryny i oliwy. Godny polecenia przepis dla fanów bobu, którzy szukają dla niego różnego zastosowania. To alternatywa dla klasycznego hummusu z ciecierzycy. Pastę można wykorzystać jako smarowidło do chleba lub dip do warzyw.
Składniki na ok. 400 ml:
- 500 g bobu
- 3 płaskie łyżki jasnej* pasty sezamowej tahini, kupnej lub z przepisu: "Pasta Tahini"
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 2- 4 łyżek zimnej wody
- sól, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości według przepisu: "Jak ugotować bób".
- Ugotowany bób zahartować, przelewając zimną wodą i obrać.
- Do wysokiej miski lub malaksera przełożyć obrany bób (można zostawić kilka sztuk do dekoracji), dodać oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zmiksować blenderem lub w malakserze. Podczas miksowania dodawać stopniowo zimną wodę, do otrzymania gładkiej, kremowej pasty. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Pastę przełożyć do miseczki, skropić odrobiną oliwy, przykryć kawałkiem folii spożywczej i najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.
- Można przechowywać do ok. 5 dni w lodówce.
Uwaga:
* Najlepsza będzie tutaj jasna pasta sezamowa, czyli z łuskanego sezamu. Z niełuskanego jest bardziej gorzka, ciemniejsza i pasta też wyjdzie gorzkawa.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 400 ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!