Surówka z ogórków kiszonych z jabłkiem i rodzynkami


Ogórki kiszone w wersji na słodko, jako dodatek do drugiego dania. Plasterki ogórków z jabłkiem i rodzynkami tworzą niebanalne połączenie. Spróbujcie, jeśli lubicie kombinacje słodko- kwaśne.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 6 ogórków kiszonych
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do sałatek
- szczypiorek lub zielona cebulka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ogórki pokroić w plasterki. (Ja obieram je jeszcze ze skóry).
- Jabłko umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
- Szczypiorek (lub cebulkę) umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Do miski włożyć ogórki, kawałki jabłka, rodzynki i szczypiorek. Zalać oliwą i przyprawić solą i pieprzem do smaku. (Ostrożnie z solą, ogórki są już słone).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.