Kalafior panierowany
- Szczegóły

Zwykły, dość mdły kalafior ugotowany w wodzie nabierze wyrazistości, jeśli obtoczymy go w jajku i bułce tartej, a następnie usmażymy na złoty kolor. Taki kalafior pasuje jako dodatek do głównego dania. Można serwować go np. zamiast mięsa z ziemniakami i surówką. Można jeść go również samego, jako przekąskę, na zimno lub ciepło.
Składniki:
- 1 kalafior
- sól
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na prawie miękko. (Kalafior po ugotowaniu nie może być bardzo miękki, ponieważ podczas panierowania będzie się rozpadał).
- Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Jajka rozkłócić. Każdą różyczkę kalafiora obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.