Marchewka z piekarnika


Marchewka z piekarnika
Młoda marchewka upieczona w piekarniku jest aromatyczna i chrupiąca. Najsmaczniejsza na ciepło. Pasuje do dań mięsnych.
Składniki:
- 1 pęczek marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
- Młodą marchewkę wyszorować. (Nie ma potrzeby obierania ze skórki). Odciąć zieloną część pozostawiając troszkę dla ozdoby i przeciąć marchewki wzdłuż na pół.
- Oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny wymieszać. Przy pomocy silikonowego pędzelka smarować połówki marchewek z obu stron i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą morską i oprószyć pieprzem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od wielkości marchewek) w temperaturze 180°C. Po ok. 20 minutach odwrócić marchewki na drugą stronę. (Marchewki po upieczeniu mają być lekko miękkie, a jednocześnie pozostać chrupiące).
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.