Surówka Coleslaw


Surówka obiadowa z białej kapusty, popularna na całym świecie. Prosta, łatwa, szybka i pyszna. Pasuje jako dodatek do obiadu, najlepiej do mięs i ryb, ale również do hamburgerów, mięs grillowanych i pulled pork.
Składniki na ok. 900 ml, ok. 6 porcji:
- ½ białej kapusty (ok. 700 g)
- 1 średniej wielkości marchewka
- ½ średniej wielkości cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 50 g jogurtu naturalnego
- pieprz czarny mielony
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, oderwać brzydkie, zewnętrzne liście i przekroić na ćwiartki. Cieniutko poszatkować, pomijając głąb i przełożyć do miski.
- Kapustę posypać 1 łyżeczką soli i ugniatać przez ok. 2 minut, aby zrobiła się miękka. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarte dużych oczkach.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Cebulę i marchewkę dodać do kapusty. Dodać sok z cytryny, majonez, jogurt, doprawić pieprzem (i ewentualnie jeszcze solą) do smaku.
- Można dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Można podawać od razu, ale lepiej jest ją schłodzić ok. 1 godziny w lodówce.
- Surówkę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce 2- 3 dni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 900 ml, ok. 6 porcji |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!