Mango lassi


Tradycyjny napój indyjski. Jest orzeźwiający, kremowy i owocowy. Przygotowuje się go z jogurtu naturalnego, mango i wody. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Powinien być dość gęsty, ale taki, żeby dało się go pić przez słomkę.
Idealny na upały. Pasuje również do ostrych potraw. Gasi pragnienie i łagodzi ostrość potraw.
Składniki na 2 duże porcje:
- 1 duże, dojrzałe mango (waga bez skóry i pestki ok. 250- 300g)
- 250ml gęstego jogurtu naturalnego (schłodzonego)
- 100ml zimnej wody
- szczypta kardamonu
- ewentualnie do posłodzenia: cukier, miód, syrop z agawy, klonowy, ryżowy, ksylitol lub erytrytol
Sposób przygotowania:
- Mango umyć, osuszyć, obrać ze skóry i oddzielić od pestki. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, wodę i kardamon. Zmiksować blenderem na gładką masę. (W Thermomix miksować 40s./ obr. 10).
- Sprawdzić smak. Jeśli nie jest wystarczająco słodkie, posłodzić i ponownie zmiksować.
- Przed podaniem można jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce.
- Przelać do wysokich szklanek i podawać ze słomką.
![]() |
Kuchnia: |
Indyjska |
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.