Smoothie bowl z mango i banana


Gęsty, owocowy mus z mango i banana, udekorowany kawałkami mango, banana i prażonymi wiórkami kokosowymi. Miska pełna witamin i białka na śniadanie lub podwieczorek. Do tego jest szybkie i proste do przygotowania, wygląda ładnie i pysznie smakuje.
Pamiętajcie tylko, aby mango zamrozić wcześniej. (Obrane, pokrojone w kostkę przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić). Smoothie będzie wówczas miało odpowiednią konsystencję do jedzenia go łyżeczką. Można użyć oczywiście również świeżego mango, jeśli się śpieszy. Wtedy smoothie będzie rzadsze. Wiórki kokosowe można podprażyć wcześniej i przechować szczelnie zamknięte.
Składniki na 1 porcję (ok. 400 ml):
Smoothie bowl:
- 200 g mrożonego mango
- 1 banan
- 150 g jogurtu naturalnego (dowolnego, ja używam greckiego)
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- kawałki świeżego mango
- pół banana
- wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni do lekkiego zarumienienia
Sposób przygotowania:
- Do blendera przełożyć kawałki mrożonego mango, obranego i pokrojonego na kawałki banana, jogurt i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. (Miksuję w Thermomixie ok. 30s./ obr. 10. Jeśli pozostały kawałki na pokrywie lub naczyniu, przekładam je z powrotem do naczynia i miksuję ponownie przez 10 s./ obr. 10).
- Mus przelać do miski. Udekorować kawałkami mango, plasterkami banana i wiórkami kokosowymi. Podawać od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 1 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.