Truskawkowo- bananowo- winogronowe Smoothie


Owocowe smoothie bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty) składające się z truskawek, ciemnych winogron i bananów. Orzeźwiający napój na lato lub jesień.
Składniki na ok. 1,25 litra:
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
- 500 g winogron ciemnych, z pestkami lub bez
- 2 średniej wielkości banany
Sposób przygotowania:
- Jeśli używacie truskawek świeżych należy je umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować blenderem lub w malakserze na mus. Jeśli używacie truskawek mrożonych to można je zmiksować mrożone lub pozostawić do rozmrożenia i wtedy zmiksować. (Przeczytaj uwagę).
- Winogrona umyć, osuszyć, oberwać z gałązek i zmiksować blenderem lub w malakserze na mus. Mus przetrzeć przez sitko z nie za drobnymi oczkami. (Sok i miąższ powinny przejść przez oczka, a na sitku powinny pozostać skóry i kawałki pestek).
- Mus truskawkowy i winogronowy połączyć. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na duże kawałki banany. Zmiksować na mus.
- Można od razu rozlać do szklanek i podawać lub schłodzić w lodówce.
Uwaga:
- *Jeśli macie mocny malakser (typu Thermomix), który poradzi sobie ze zmiksowaniem mrożonych truskawek, możecie ich nie rozmrażać. W przeciwnym wypadku mrożone truskawki należy wyciągnąć wcześniej i pozostawić do rozmrożenia.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 1,25 litra |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!