Szczaw w słoiku


Jeśli poświęcimy czas i przygotujemy świeży szczaw do słoików to przez cały rok będziemy mogli cieszyć się przepyszną zupą szczawiową. Szczaw najlepiej zbierać samemu, ale można go również w sezonie kupić w warzywniaku. Taki domowy szczaw ze słoika jest dużo lepszy od kupnego. Dlatego warto jest go samodzielnie przygotować.
Na każde 0,5 kg oczyszczonego szczawiu dodaję 1 łyżkę soli.
Składniki:
- ok. 250 g oczyszczonego szczawiu (potrzeba ok. 500 g szczawiu)
- ok. ½ łyżki soli
Sposób przygotowania:
- Szczaw opłukać, odrzucić brzydkie liście i odciąć ogonki. (U mnie z 500 g szczawiu po oczyszczeniu pozostało ok. 250 g. Niestety miałam kupny, który miał długie ogonki i niektóre brzydkie liście).
- Szczaw posiekać i przełożyć do miski. Posypać solą i lekko zagnieść ręką. (Na każde 500 g szczawiu dodać 1 łyżkę soli, a więc na 250 g dodałam ½ łyżki).
- Tak pozostawić na ok. 2 godziny. W tym czasie szczaw puści sok.
- Po tym czasie szczaw wraz z sokiem, który puścił przełożyć do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności ok. 500 ml) i zakręcić.
- Słoik przełożyć do garnka wyłożonego podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym. Wlać chłodną wodę do ok. ¾ wysokości słoika. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika na niską i gotować ok. 15 minut.
- Gotowy słoik wyciągnąć z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Można słoik przykryć dodatkowo np. grubym ręcznikiem i tak pozostawić do ostygnięcia).
- Przechowywać w chłodnym miejscu np. piwnicy.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.