Pasta z czosnku niedźwiedziego


Pasta z czosnku niedźwiedziego składa się tylko z 3 składników: liści czosnku niedźwiedziego, soli i oleju. Pastę można zastosować w tych daniach, do których dodaje się czosnek. Nadaje się np. do zup, sosów, marynat, mięs, ryb, dań z makaronem. Można ją również przerobić na pesto z czosnku niedźwiedziego, dodając do niej starty parmezan i podprażone orzeszki piniowe.
Składniki na ok. 300ml:
- 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 16 g soli
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć i dobrze osuszyć. (Najlepiej umyte liście rozłożyć na ściereczce i osuszyć drugą ściereczką). Obciąć ogonki i posiekać liście.
- Posiekane liście, sól i olej zmiksować blenderem na jak najgładszą masę. (Gdyby pasta była za gęsta, dodać jeszcze oleju).
- Pastę przełożyć do czystego słoika, ugnieść łyżką, aby w środku było jak najmniej powietrza, wyrównać i z góry zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Można też pastę podzielić na małe porcje i zamrozić.
- Chcąc użyć pastę, należy nabierać ją czystą łyżeczką i ponownie zalać olejem, aby była przykryta.
- W lodówce pasta powinna utrzymać się do ok. 1 roku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 300ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.