Frytki warzywne z piekarnika


Frytki z marchewki, pietruszki, batata, selera i ziemniaka. Warzywa pocięte w słupki, jak frytki i upieczone w piekarniku z przyprawami i małą ilością oleju to smaczna i zdrowa przekąska. Można chrupać je same, z dipem lub podać do obiadu np. z piersią z kurczaka lub rybą.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 batat
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- sól
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w paski, wielkości frytek.
- Przełożyć do miski. Wymieszać dokładnie z olejem i przyprawami.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie (sprawdzić widelcem) i lekko się przyrumienią.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia
|
![]() |
Ilość porcji: |
duża blacha z piekarnika |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.