Flammkuchen z gruszkami


Flammkuchen z gruszkami
Bardzo smaczna tarta-pizza na cieniutkim spodzie z gruszkami i serem mozzarella. Jeśli lubicie kombinacje dań z owocami to ta tarta będzie Wam smakować. Idealnie nadaje się jako ciepła przekąska.
Składniki na ok. 4 porcje:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
Nadzienie:
- 1 duża gruszka
- 100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche")
- ok. 250- 300g sera mozzarella
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mąkę, wodę, sól i oliwę zagnieść na jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować bardzo cienko. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gruszkę umyć, osuszyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki.
- Zieloną cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Ser mozzarella pokroić w plasterki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto posmarować creme fraiche. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać cebulką, ułożyć plasterki gruszki i przykryć serem.
- Piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
Kuchnia: |
Francuska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.