Jajka faszerowane z awokado


Jajka z kremowym farszem z żółtek, awokado i czerwonej cebuli.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 6 jajek
- 1 awokado, dojrzałe
- 1 czerwona cebula
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
- Żółtka i awokado rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Białka napełnić masą.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 3 porcje:
- 700g wody
- 6 jajek
- 1 awokado, dojrzałe
- 1 czerwona cebula ok. 60g, przekrojona na pół
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka. Gotować 16min./Varoma/obr.1.
- Jajka ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
- Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
- Do suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i rozdrobnić 3s/obr.5.
- Dodać awokado, żółtka i oliwę. Zmiksować 10s/obr.4. Kopystką zgarnąć wszystkie składniki ze ścianek naczynia i powtórzyć czynność miksowania. Doprawić solą i pieprzem.
- Białka napełnić masą.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: vorwerk.com
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.