Szparagi zapiekane w folii
- Szczegóły

Zapiekane szparagi w folii aluminiowej, bądź w rękawie do pieczenia są bardziej aromatyczne niż gotowane tradycyjnie w wodzie. Takim sposobem otrzymamy jeszcze bardziej intensywny smak szparagów. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- szparagi białe lub zielone
- szynka parmeńska
- masło
- sól
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyć, osuszyć, obrać (w przypadku białych szparagów) i odciąć zdrewniałe końcówki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Po 3 szparagi zawinąć w plasterek lub dwa szynki parmeńskiej.
- Zawinięte szparagi ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Szparagi posolić i na każde 3 szparagi dodać ok. jednej łyżeczki masła. (Jeśli damy za mało masła, to szparagi mogą się lekko przypalić).
- Szparagi zawinąć w folię (uważając, aby nie ściskać główek szparagów).
- Szparagi w folii ułożyć na blasze do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.