Sigara böreği


Sigara böreği
Tureckie cygara. Smażone ruloniki z nadzieniem z sera feta, grubości palca. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można jeść je same, ale polecam podawać do nich tzatziki. Dobra przystawka na małe imprezy i wieczorne spotkania ze znajomymi.
Składniki:
- ciasto yufka (3 płaty)
- 200g sera feta
- garść natki pietruszki
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ser feta rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i żółtka. Wszystko razem wymieszać.
- Ciasto pociąć na trójkąty.
- Niewielką ilość masy nałożyć u podstawy trójkątów. Ciasto zawinąć raz, zagiąć boki do środka i zwinąć do końca. Szpic trójkąta zmoczyć wodą, aby dobrze się skleił z ciastem.
- Cygara smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoto- brązowy kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Kuchnia: |
Turecka |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 36 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.