Zapiekane kwiaty cukinii z mozzarellą


Kolejna propozycja na przygotowanie pysznej potrawy z wykorzystaniem kwiatów cukinii. Tym razem wybrałam kwiaty żeńskie z małymi cukiniami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać same kwiaty. Można podawać je jako przystawkę na ciepło lub w towarzystwie sałatki i świeżego pieczywa jako samodzielne, lekkie danie.
Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.
Składniki:
- ok. 8 kwiatów cukinii (same kwiaty lub z zalążkiem cukiniowego owocu)
- 125g sera mozzarella
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- ok. 20g parmezanu
Sposób przygotowania:
- Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
- Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
- Ser mozzarella pokroić w grube paski. Obsypać solą i sporą ilością pieprzu.
- Faszerować kwiaty mozzarellą. Zamknąć kwiaty, skręcając ich końcówki.
- Formę żaroodporną posmarować oliwą. Układać cukinie jedna koło drugiej. Kwiaty i cukinie posmarować oliwą przy pomocy silikonowego pędzelka. Z wierzchu posypać startym parmezanem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 170°C, aż zacznie intensywnie pachnieć. Podawać od razu na ciepło.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!